BELGIE - Wéris - 29 & 30 september 2018
De streek rond Wéris, bij Durbey, gelegen tussen de Ourthe en de Aisne, wordt wel eens het Belgische Stonehenge genoemd, vanwege de talrijke prehistorische megalieten die men er aantreft. Je struikelt hier over de "menhirs" (letterlijk: "lange stenen") waarvan de functie of betekenis nog steeds onduidelijk is, maar die doorgaans worden beschouwd als gedenksteen of cultusmonument. En je vindt hier ook aardig wat "dolmens" (Bretoens voor "stenen tafel") of "hunebedden". Deze grafmonumenten  dateren op zijn minst van een paar millennia voor Christus en bestaan uit een of meer platte dekstenen, ondersteund door een aantal rechtopstaande exemplaren. Volgens esoterische vorsers als Paul de Saint-Hilaire is er evenwel meer aan de hand: in zijn boek Raadselachtige Ardennen beschrijft hij ze als een "prehistorische sterrenwacht", die opgericht werd lang voor er sprake was van de piramiden.

Rond stenen als de Pierre Haina, de Lit du Diable (Duivelsbed) of de Pas-Bayard bestaan verscheidene merkwaardige legenden en tradities. Zo is de Pierre Haina of witte menhir (3 meter hoog) wellicht door een mensenhand gehouwen. Het woord "haina" is Keltisch en betekent "Steen der Ouden", die nog steeds elk jaar ritueel witgekalkt wordt, bij elke lente -en herfstequinox. Hij zou volgens de traditie een hol bedekken dat recht naar de hel leidt - het middelpunt van de aarde - en waaruit de duivel van tijd tot tijd tevoorschijn komt om kwade daden te verrichten en de heksensabbat voor te zitten. Op een goeie dag was Satan nogal gehaast: hij gooide de menhir om en slaagde er niet meer in hem op te richten. De toegang tot de hel werd versperd en zo was de Duivel gedoemd om machteloos door het land te dwalen. Wordt de Duivel daar wat moe van, dan gaat hij uitrusten op het Duivelsbed, een steen die door zijn brandend lijf beetje bij beetje tot een bed werd omgevormd (al heeft men het in een ander verhaal over de "boussu curé", een goddeloos priester die door God in een steen werd veranderd).

Spiritueel weekend Ardennen 2018:
Wie al eens in de Ardennen is geweest, weet hoe prachtig en rustgevend de groene omgeving is. Dit nodigt uit tot verstilling, ont-stressen en geeft je de ruimte om bij jezelf te komen.
Als je verder kijke dan zie je dat de Ardennen al heel oud zijn en rijk aan oer-energie. In dit weekend zullen we kennis maken met de energie van de Dolmen en Menhirs en bezoeken we de abdij van Orval, zowel de ruïne als de huidige abdij. Kortom een weekend energie proeven bij onze zuiderburen.

Reisbeschrijving:
Op de agenda in dit weekend staat een bezoek aan de Abdij van Orval, aldaar zullen we ons door de ruïne begeven maar ook een bezoek aan de moderne Abdij brengen. En natuurlijk de wandeling van ca. 10 km die ons langs alle belangrijke Dolmen en Menhirs voert rondom de plaats Wéris.

Praktische zaken:
Dit weekend naar Wéris staan gepland in het najaar van 2018. We zullen veel buiten zijn, wandelend soms rijdend verplaatsen wij ons naar de diverse plekken. We overnachten 1 nacht in een B&B op basis van tweepersoonskamers en waar we de volgende ochtend kunnen genieten van een lekker ontbijtje.

Deelname aan dit weekend is inclusief 1 overnachting met ontbijt, exclusief vervoer en overige maaltijden. Mocht je geen vervoer hebben dan maken we een reisplan om te carpoolen. Wil je meer weten vraag dan de informatie aan via travel@ziejezelf.nl

Het weekend vindt doorgang bij deelname van 6 mensen.